fbpx

Објектив

Погледни подобро

Црно и се пишува на текстилната индустрија, работа има за до крајот на септември

Пандемијата, проблемитe со работната сила, продуктивноста, но и најновото покачување на електричната енергија, кое исто така ќе биде удар за компаниите, ќе доведе до тоа многу конфекции да згаснат наесен.

Овој „мртов период“ и следните месеци ќе бидат критични. Од Текстилниот кластер велат дека не може да се предвиди колку фирми ќе затворат, а поеднакво ќе бидат погодени и малите и големите компании, доколку не се реорганизираат и не го пребродат овој период.

„Се менуваат навиките, се менува комуникацијата, и многу компании нема да го „преживеат“ овој период, затоа што нема поддршка, нема систематски решенија. Никој не може да каже колку фирми ќе затворат. Сега се затворени Кина, Индија, Пакистан, но оние фирми кои ќе го надминат овој период, понатаму ќе има побарувачка. Сега е тешко да се најдат нови клиенти“, објаснува Маријана Перковска од Текстилниот кластер.

Неизвесно е како ќе помине есента, затоа што се очекува пандемијата на коронавирусот да земе замав. Властите се подготвуваат за полошо сценарио од она што веќе го видовме.

Повеќето конфекции имаат обезбедено работа до средина на септември, а помал број до крајот на септември.

Извор: Фактор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: