fbpx

Објектив

Погледни подобро

Владата ќе ја зголемува вработеноста на младите преку Фонд за млади умови

Формирање Фонд за млади умови, воведување Закон за младинска гаранција, засилена практична настава, но и продолжување на исплатата од 3.000 денари месечно младински додадок се дел од клучните приоритети на кои Влада ќе се посвети во својот четиригодишен мандат со цел зголемување на вработеноста на младите.

Главната задача, како што посочува Владата во својата програма, е да ја вратат довербата на младите во извесна и сигурна иднина во државата, и токму затоа ќе водат таргетирани политики за зголемување на нивната вработеност.

Во програмата се наведува дека ќе продолжи исплатата од 3.000 денари месечно младински додаток, но и поврат на персоналниот данок на доход за сите нововработени под 30 години.

– Ќе продолжи исплатата од 3.000 денари месечно младински додаток за вработени млади лица до 23 години со завршено најмалку средно образование кои работат во производството. Исто така, ќе има и поврат на персоналниот данок на доход за сите нововработени под 30 години, во првите две години при што сретствата ќе се враќаат директно на нивна сметка, стои во програмата за период 2020-2024.

Ослободување од плаќање данок на сите новосоздадени приватни претпријатија, формирани од млади до 30 години или жени, се додека прометот е под 3 милиони денари е исто така важен приоритет што се наведува во програмата.

Владата посочува дека посветено ќе работи на директна поддршка на младинското и женското претприемништво преку грантови во висина од 5.000 до 15.000 евра за почеток на сопствен и нов бизнис, но и ќе формира Фонд за млади умови.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: