fbpx

Објектив

Погледни подобро

НИШТО ОД „ВИКЕНД БЕЗ ДДВ“: Владата не се откажува, но не знае кога ќе биде спроведен

Вицепремиерот за координација со економските сектори Фатмир Битиќи денеска изјави дека не се откажуваат од проектот „Викенд без ДДВ“ и оти се разгледуваат законските можности и здравствените аспекти кога тој може да се реализира.

Веќе ги гледаме последните законски можности кога во најбрз временски период и во координација со здравствените институции, тоа може да се направи. Мислам дека наскоро со четвртиот пакет веќе ќе имаме став и за „Викенд без ДДВ“ – рече Битиќи.

Коментирајќи ги мислењата на одредени експерти дека мерката повеќе ќе им помогне на поимотните отколку на посиромашните граѓани и оти таа води кон сивата економија, Битиќи со став дека има механизми со кои би се идентификувале и елиминирале евентуалните вакви појави.

Има начини на креирање на механизми со кои ќе овозможите или ќе оневозможите некој тоа да го употреби или злоупотреби. Таков пример беше начинот на трошење на средствата за субвенционирање на плати од 14.500 денари. Самата држава беше таа која ги идентификуваше фирмите кои не ги испорачаа парите до граѓаните. Самата држава воспостави механизам кој покрена постапки за секој од нив. Покажавме дека државата треба да креира механизми со кои овие нус појави ќе ги идентификува. Така што мислам дека за „Викенд без ДДВ“ не треба никој да се оптоварува со тоа дали и кој ќе злоупотреби, туку дали и колку граѓаните ќе можат да ја искористат оваа можност – рече Битиќи.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: