fbpx

Објектив

Погледни подобро

Беспредметно е останувањето дома на родителите по отворањето на градинките

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска изјави дека е беспредметно останувањето дома на родителите на деца од предучилишна возраст и родилките по отворањето на градинките

“Со вчерашната одлука на Владата родителите на деца до 6 години се враќаат на работа на 23 септември. На 9 септември почнаа да работаат градинките и Центрите за ран детски развој. Тие почнаа да работаат согласно протокол, кој јасно ги дефинира условите за безбеден престој на децата во градинките и кој го сведува ризикот од зараза од Ковид-19 на минимум“, вели министерката Шахпаска.

Таа соопшти дека анализите што ги има направено Министерството за труд и социјална политика до 2 септември, говорат дека има простор за сместување на 19.000 деца, а интерес за сместување пројавиле 14.555. Во градинките уште на самиот почеток имало слободни 4.500 места.

“Приоритет имаа деца на самохраните родители и оние чии двајца родители се вработени. Оттука, потребата на овие родители да не одат на работа по отворањето на градинките е беспредметна. И затоа Владата јасно ја дефинираше одлуката вчера, дека родителите на овие деца треба да се вратат на работа“, нагласи министерката.

Таа рече дека информациите кои дневно ги добиваат од градинките, говорат дека, дел од родителите не ги носат децата во градинка, иако ги запишале. Нашите сознанија говорат дека капацитетот на градинките не е исполнет и оти има простор за сместување на дополнителен број деца, нагласи Шахпаска.

Министерката смета дека продолженото породилно боледување ја губи смислата со отворањето на градинките.

“Тие родители ги чуваа своите дечиња затоа што градинките не функционираа. Оттука на вчерашната владина седница беше донесена одлука родилките коишто подолго од законски предвидениот рок за породилно боледување останале дома да се вратат на работа“, вели Шахпаска.

Таа нагласи дека државата мора да функционира и системот мора да работи, а според процените на здравствените власти, најмалку ризична група се децата и тие треба да се вратат во градинка. Министерката потенцира дека Владата ја следи состојбата, а во Министерството за труд и социјална политика е формирана Комисија составена од вработени за детска заштита, но и инспектори, кои одат на терен и ја следат состојбата во градините, во однос на тоа дали се почитуваат протоколите за заштита. Појавата на вирусот Ковид-19 во неколку предучилишните установи, според министерката Шахпаска, се инцидентни случаи.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: