fbpx

Објектив

Погледни подобро

ГТЦ пpoпaѓa – Дyќaнитe пoд клyч

Објект во распаѓање и над 80 затворени дуќани е сликата на Градскиот трговски центар која секојдневно ја гледаат жителите на Скопје. На секој чекор празни дуќани и налепници дека истите се продаваат или издаваат.

Објектот кој е еден вид на синоним за Скопје и за кој владејачката СДСМ креваше галама додека беше во опозиција, сега е оставен на забот на времето. Наместо да го спасат како што ветуваа го оставија уште повеќе да пропаѓа.

Поради не можноста на дуќанџиите да платат за кирија и давачки, бројката на затворени дуќани се очекува да расте, додека нема други кои се заинтересирани да отворат свои бизниси во ГТЦ. Ситуацијата е толку лоша што постојат објекти кои нивните закупници ги издаваат и без кирија, колку да функционираат. Но сето тоа е залудно, нема ни сметките кој да ги плаќа.

Покрај незаинтересираноста на власта да го спаси објектот, на оваа катастрофа влијае и се послабата куповна моќ на граѓаните кои со кризата едвај преживуваат, а камо ли да пазарат гардероба, бела техника или други работи од ГТЦ.

Дуќанџиите разочарани бидејќи повеќе не можат да заработуваат ни за леб, велат дека од влада која не успеа да го подобри стандардот на граѓаните, не може да се очекува да го спаси ГТЦ.

Во ГТЦ повеќе ги нема продавниците кои беа негов белег, а за новите брендови поради неговиот изглед и неодржливост не е ни провлечен. Ги нема ни неговите гушкачи кои толку многу жестоко се бореа за ГТЦ, дури и организираа референдум за негов спас, а сега веќе 7 години ги нема да пуштат глас за тоа што нивниот „омилен“ објект се пропаѓа и нема кој да го спаси.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: