fbpx

Објектив

Погледни подобро

Раѓа деца за пари: Од три деца купила куќа, два стана а на сопругот автомобил (ФОТО)

Алина Стахорска е 32 годишна жена и е една од 1.500 Украинки кои минатата година родиле деца по нарачки од странци. Таа во моментов живее во Харков, со своите два сина. Минаогодишното породување за неа било трето успешно сурогат мајчинство. Таа прво родила дете за ирска двојка кога имала 21. година. Потоа родила едно дете за пар од Германија и едно за пар од Индија. За разлика од многу жени кои се породиле на ист начин, таа зборувала отворено за сè, освен за висината на хонорарите, во интервју за Deutsche Welle, кој го водел новинарот Микола Бердник, а во кое отворено зборувала за се но не и за висината на хонорарот. Но, според податоците од други извори, по бременост се плаќаат 15.000 евра.

„Првиот пат бев многу млада. Само што разделив со мојот прв сопруг, морав да го оставам. Но, немав стан за мене и за моето прво дете, кое во тоа време имаше три и пол години. Отпрвин живеевме со баба ми половина година. За програмата за сурогат мајчинство дознав од оглас. Отидов на клиника за тестирање, бев таму со мојот син. Ме чекаше во ходникот. Понекогаш го оставав кај баба ми.

Дали ви беше тешко да одлучите да станете сурогат мајка?
„Немав ни најмало сомневање, бидејќи знаев зошто го правам тоа. Секако, бев исплашен. Мислев дека нема да ме земат затоа што сум млада. Но, сè помина добро и го родив моето прво дете, а подоцна и второто и третото“.

Дали вашите родители знаеа за тоа?
„Да. Тие живеат во Русија. Кога се преселија таму, јас останав кај баба ми во Харков, каде што сум родена“.
Досега Алина Стахорска роди три деца за други семејства

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: