fbpx

Објектив

Погледни подобро

Што се случува со водите во Македонија: Екстремно намален водостојот на Вардар кај Јегувновце

За 66 сантиметри е понизок водостојот на Вардар на мерното место кај Јегуновце од просечниот за овој период од годината и е на 16 сантиметри под минимумот, а на останатите три мерни места реката е во рамките на просекот или благо намален, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Четири сантиметри под минимумот е и нивото на Треска на мерното место кај Македонски Брод.

Намалување на водостојот за еден сантиметар во однос на вчера има и Дојранското Езеро, а кај другите две природни езера тој е ист со вчерашниот.

Сепак, нивото на Дојранското Езеро е за 2,77 метри повисоко од просекот за октомври, а кај Охридското и Преспанското Езеро водостојот е понизок од просечниот и тоа за 1,35 метри кај Преспанското, односно за 14 сантиметри кај Охридското Езеро.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на:


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/grommk/public_html/objektiv.com.mk/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/grommk/public_html/objektiv.com.mk/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107