fbpx

Објектив

Погледни подобро

Владата ги игнорира препораките на Венецијанската комисија за законот за употреба на јазиците

Владата сè уште не го разгледувала забелешките на Венецијанската комисија поврзани со Законот за употреба на јазиците, како и во кој временски период ќе се имплементираат. Наскоро, како што појасни министерот за правда Бојан Маричиќ ќе се формира работна група која детално да ги разгледа забелешките на Комисијата, по што ќе се одлучи како ќе се постапува по нив.

Принципилено ние секогаш како Влада сме ги почитувале препораките на Венецијанската комисија. Конкретно за овој закон Владата го испрати по своја иницијатива на разгледување и ги доби забелешките. Се уште не сме ги разгледувале, ниту на Влада, ниту сме одлучувале како ќе се имплементираат и во кој временски период, рече министерот Маричиќ одговарајќи на новинарско прашање на денешната прес-конференција.

Тој најави дека во наредниот период ќе се разгледа прашањето и ќе треба да се направи работна група која ќе треба детално да помине низ забелешките и коментарите на Венецијанската комисија.

Ние допрва ќе го разгледуваме ова прашање. Тоа не е разговарано ниту на ниво на Влада, ниту на ниво на коалиција за тоа како ќе изгледа процесот на разгледување на коментарите на Венецијанската комисија, кои во најголем дел најмногу и најсусштински се однесуваат на фунционирањето на овој закон во правосуството, рече Министерот за правда.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: