fbpx

Објектив

Погледни подобро

МЕЃАШИ АПЕЛИРА: Да се врати мерката за ослободување од работа на еден родител за деца до 10 години

Мерката за ослободување на едниот од двајцата вработени родители за деца до 10 години треба да е сè уште на сила, уште повеќе сега, кога родителите се неопходен дел од образовниот процес на своите деца, апелира Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ до Министерството за образование и до Владата.

„Новиот начин на реализирање на наставата самиот по себе е предизвик за сите вклучени страни, но подразбира и потреба од поголема присутност на родителите и нивно поголемо учество во воспитно-образовниот процес.

Активното присуство на родителите/старателите во новата реалност е неопходно и особено важно во првите три години од основното образование кога се случува основното описменување и градење на односот кон соучениците, наставниците, учењето и други вредности.

Во период од своето образование кога ги немаат целосно стекнато и/или усовршено способностите за пишување, читање и разбирање, препознавање на броевите и други основни математички познавања, работењето дома под надзор на родителот е неопходно, без разлика на начинот на којшто детето ја следи наставата, се наведува во соопштението на „Меѓаши“.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: