fbpx

Објектив

Погледни подобро

Бугарскиот европратеник дециден: Доколку Македонија не ги препознае овие реалности, датумот за меѓувладината конференција со ЕУ ќе биде одложен и нема драма во тоа

„Позицијата на Бугарија е јасна – не сакаме земја како C Македонија да влезе во Европската унија, со која нашите деца и внуци ќе имаат исти проблеми со фалсификување на историјата. Не сакаме да ги мразат потомците на Зоран Заев, бидејќи тие учеле во различни образовни програми. Многу е дарежливо што С Македонија ќе потпише анекс во кој ќе се наведува дека нема да има никакви претензии кон територијата на Бугарија, но тоа не е доволно и не станува збор за тоа “, рече европратеникот Андреј Ковачев во програмата„ Слободна зона со Георги Коритаров “на ТВ Европа.

„Сепак, ова е елемент што се подразбира. Нема земји на ЕУ кои тврдат дека имаат територијални претензии. Во декларацијата од Љубчо Георгиевски во 1999 година се вели дека ниту една од страните нема територијални претензии. Главната работа од која бегаат како ѓавол од темјан во С Македонија е манипулацијата со историјата. Сега тие глумат дека неразбираат дека не им дозволуваме да се легитимираат како Македонци и не го почитуваат нивниот јазик. Главниот елемент е приказната – ништо друго не е важно “, коментира Ковачев.

„Рамката што се создава е направена од политичари и вклучува заедничка историја за сите историски личности кои се идентификувале како Бугари. Македонската елита мора да одлучи за идните генерации. Не велиме како да се самоопределат во С Македонија, но во никој случај не е европска вредност да се манипулира со историјата. Имаме академска светска заедница, според која населението порано се дефинираше како бугарско. Овој комитет нема храброст да ги расчисти моментите во наставните програми за да ја научи вистината. „Без разлика дали со нов договор, анекс или во друга форма, мора да се претпостави дека овој процес е неповратен“, рече европратеникот.

„Доколку С Македонија не ги препознае овие реалности, датумот за меѓувладината конференција со ЕУ ќе биде одложен и нема драма во тоа. Кога ќе бидат доволно подготвени и храбри да ги надминат фалсификатите предводени од Титова Југославија, ќе можат да започнат преговори. Постои валидна рамковна позиција, за која гласаше бугарската влада и декларација поддржана од пратениците. Мора да имаме доволно гаранции дека помладите генерации во С Македонија нема да научат фалсификувана историја. Не можеме да го смениме минатото затоа што сакаме да ја аргументираме нашата современа реалност. Не е таква драма ако за 6 месеци С Македонија започне преговори со ЕУ “, категоричен е Андреј Ковачев.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: