fbpx

Објектив

Погледни подобро

“TESLA” се соочува со милионскa kaзнa од cyдcки спор со Германија

Американскиот производител на електрични автомобили „Tesla“ веројатно ќе мора да плати казна од над 12 милиони евра во Германија. Според „Welt am Sonntag“, казната е јасна од извештајот на компанијата за третиот квартал до Комисијата за хартии од вредност на САД (ЅЕС).

Во него се вели: „Германската федерална агенција за животна средина (UBA) издаде обврска против нашата подружница во Германија да плати казна од 12 милиони евра“.

Причината за казната е, меѓу другото, тврдењето дека „Tesla“ не ги почитувала законите што влијаат на обврската за враќање на производите од батерии. Производителот на автомобили пишува дека обвинувањата главно се однесуваат на „административни обврски“ и дека „Tesla“ продолжува да ги прима пакетите батерии од своите возила.

Според сопствените информации од годишниот извештај, компанијата поднесе приговор на одлуката.

„Иако не можеме да го предвидиме исходот на парницата, вклучувајќи го и конечниот износ на паричната казна, ние поднесовме приговор и не се очекува тоа да има негативно влијание врз нашиот бизнис“, се вели во извештајот.

Причината за спорот е очигледно германскиот Закон за батерии, кој предвидува производителите на електрични автомобили да ги земат назад батериите што ги продаваат или да номинираат партнер за да ги исклучат од употреба. За „Tesla“ се вели дека го прекршил токму тоа. Компанијата не ја коментираше темата за „Die Welt“. Сојузната агенција за животна средина наведува дека нема право да коментира за тековните постапки.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: