fbpx

Објектив

Погледни подобро

Турција со рекорден извоз до сега: Пандемијата и кризата не се пречка за турскиот извоз

Бидејќи трговијата продолжи да се опоравува од ефектите на пандемијата на вирусот, извозот се зголеми за 5,6% на месечно ниво и вкупниот обем на трговијата достигна над 37 милијарди долари во октомври, рече Пекџан.

Трендот на извоз во октомври е индикатор кој покажува дека извозот на земјата ќе продолжи да расте, изјави Пекџан, пишува турскиот „Дејли Сабах“.

„Турција ги задржува извозните капацитети и ќе продолжи напред со нови чекори со силни чекори во согласност со нашите цели“, додаде таа.

„Влегуваме во нов период во кој извозот секој ден станува се посилен. „Извозот во октомври е потврда дека Турција ќе биде меѓу земјите кои најбрзо закрепнуваат и дека ќе ја надмине пандемијата со најмала можна штета“, рече министерот за финансии и трезор Берат Албајрак, оценувајќи ги податоците.

Во извозните производи доминираше автомобилската индустрија, облеката, хемикалиите и накитот.

Од друга страна, увозот забележа раст од 8,5 проценти на годишно ниво, на околу 19,73 милијарди долари, покажуваат податоците на Министерството за трговија. Околу 87,8% од увозот се состоеше од суровини и капитални добра.

Надворешно-трговскиот дефицит на земјата се искачи за 35,67% на годишно ниво, на 2,4 милијарди долари во октомври.

Односот на покриеност на извозот и увозот се искачи на 87,9% во месецот, што е највисоко ниво забележано во 2020 година досега.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: