fbpx

Објектив

Погледни подобро

ГРАЃАНИТЕ ВО ПАНИКА: КАКВА Е ОВАА ДРЖАВА ВО КОЈА НЕ МОЖЕМЕ ДА СИ ГИ ЗЕМЕМЕ СОПСТВЕНИТЕ ПАРИ!?

Утринава Здружението на оштетени штедачи објави дека ќе бара уште едно официјално одложување на првото стечајно рочиште за Еуростандард Банка, предвидено за утре, со цел Уставниот суд да го каже својот став во врска со поднесената иницијатива за поведување на постапка за оценување на уставноста и законитоста на членот 163 став 3 од Законот за Банки.

Со иницијативата на Здружението, поднесено е исто така и посебно барање за изрекување на Привремена Мерка со која ќе се сопрат од извршување сите подзаконски акти, како и сите дествија преземени од Законот за Банки, па се до конечната одлука која ќе ја соопшти Уставниот Суд.

Инаку, познато е дека ОЈО поднесе веќе две кривични пријави против одговорните лица во Банката.

Според податоците на НБРСМ познато е дека во банката отворени сметки имале повеќе од 2000 фирми, со вредност приближна на 13 милиони евра. Покрај нив свои сметки имале 136.000 домаќинства кои вкупно имале во Банката 112,3 милиони евра.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: