fbpx

Објектив

Погледни подобро

Хашкиот тpибyнал бара пpитвop за Хашим Тачи и генералштабот на УЧК

Специјалното обвинителство на Косово, со седиште во Хаг, смета дека Хашим Тачи и тројца други членови на Генералштабот на ОВК треба да останат во притвор, затоа што постои реална опасност од влијание и заплашување на сведоците, како и ризик од мобилизирање на приврзаници и попречување на постапките.

„Во овие околности, притворот е неопходен, барем додека не бидат сослушани сведоците и да се обезбедат докази“, стои во барањето на обвинителството за нивно притворање, кое беше објавено во проширена, но сепак изменета верзија, на 22 страници.

Одбраната на конференцијата за статусот вчера објави дека ќе побара укинување на нивниот притвор, а претходно редакцијата на потерницата со аргументите на обвинителството за притвор со цел да ги презентира своите контрааргументи пред судот за нивно привремено ослободување.

Обвинителството потсетува: „Тие имаат средства, мотив и можност да влијаат врз сведоци, жртви или соучесници и на друг начин да ја попречуваат постапката“, вели обвинителството, објаснувајќи детално за начините на кои Тачи и Кадри и Здружението на воени ветерани на ОВК влијаеле врз обвинителството. Во својот поднесок, обвинителството, меѓу другото, потсетува дека Здружението на бранители на ОВК, со околу 40 000 члена, побара укинување на Законот за основање на специјализирано обвинителство и суд, како и против претходните обиди за гонење поранешни припадници на ОВК за воени злосторства. Здружението организираше заканувачки протести, демонстрации и се закануваше на граѓанска непослушност, според обвинителството, додавајќи дека и самите осомничени имаат долга евиденција за неодговорност за злосторствата извршени за време на војната и истраги за нив. Од почетокот, според обвинението, како припадници на ОВК и Привремената влада на Косово, осомничените биле членови на заедничко злосторничко здружување, со заедничка цел да го заземат Косово со убиства и заплашувања на сите противници на ОВК. Во поново време, тие јавно го нападнаа мандатот на тоа обвинителство и суд, обвинувајќи ги за дискриминација и означувајќи ги како „историска неправда“.

Тој посочи дека сведоците или се повлекле од сведочење или дури ги смениле исказите со лажно сведочење и дека истата опасност се заканува и сега. По тој повод, Обвинителството се повика на пресудата со која Хашкиот трибунал го ослободи Харадинај од обвиненијата за воени злосторства, но дека Судскиот совет забележа дека: „за време на судењето, наишле на значителни потешкотии во обезбедувањето сведочења на голем број сведоци. Многу сведоци рекоа дека се плашат како главна причина што не сакаат да сведочат“. „Судскиот совет имаше силен впечаток дека судењето се одвиваше во атмосфера во која сведоците се чувствуваа несигурни. Ова беше под влијание на голем број фактори специфични за Косово, како што се малите заедници и блиските семејни врски и заедниците што го отежнуваа гарантирањето на анонимноста. се согласи дека постои нестабилна безбедносна состојба на Косово, која е особено неповолна за сведоците “, рече Трибуналот во пресудата повлечена од обвинителството.

Како посебни причини за притвор, обвинителството посочи дека осудените лица ќе се обидат да избегнат судење кога ќе откријат за кои тешки кривични дела се товарат – кривични дела, за кои може да бидат осудени на доживотен затвор.

„Сите осомничени имаат средства, мотивација и можност да ја избегнат правдата. Сите тие се поранешни високи команданти на ОВК и сегашни или поранешни политички лидери во косовската влада. Тие имаат пристап до значителни ресурси и лесно можат да мобилизираат широка мрежа на приврзаници и владини претставници, вклучувајќи ги безбедносните, полициските и и разузнавачко искуство “, образложува обвинителството.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: