fbpx

Објектив

Погледни подобро

Епл доби казна од 2 милиона долари зашто продава Ајфони без полначи

Новата пракса на производителите на паметни телефони е да продаваат уреди без полначи во пакетот бидејќи, тоа го правеле поради грижа за животната средина.

И, иако многумина се запознаени со оваа состојба, што создава дополнителни проблеми и многу повеќе отпад, регулаторите решиле да истрајат.

Но, не во Бразил, каде Агенцијата за заштита на потрошувачите (Procon-SP) му изрече на Apple казна од два милиони долари, токму поради отстранувањето на адаптерите од амбалажата на iPhone 12 и новото пакување на постарите уреди. Поточно, потегот на Apple ги крши државните закони, пишува Tilt.

Procon-SP го известил Apple уште во декември дека нивниот потег не е во согласност со законот и тие одговориле дека одземањето на полначот ќе биде подобро за животната средина и ќе ги намали емисиите на CO2 и ископувањето на ретки руди. Тие додаваат дека повеќето сопственици на телефони веќе имаат полначи, но тоа не и се допаднало на агенцијата, која очигледно немала разбирање за нивната еколошка свест.

Казната делумно се однесува и на погрешните тврдења за водоотпорност на уредот затоа што, Apple одбива да ја прифати гаранцијата за штета предизвикана од вода, иако тие тврдат дека уредот може да биде под вода подолго време.

Apple може да поднесе жалба на оваа пресуда на бразилските власти.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: