fbpx

Објектив

Погледни подобро

Откриен е чуден нов вид ѕвезди што науката не може да го објасни

Астрономите открија чуден нов тип на ѕвезди чија површина е покриена со јаглерод и кислород, што значи дека тие продолжуваат да согоруваат хелиум.
Овој космички феномен всушност е покриен со нуспроизводот на хелиумот кој гори и веројатно е резултат на спојувањето на ѕвездите.
Обичните ѕвезди имаат површина составена од водород и хелиум , но оние откриени од професорот Клаус Вернер и другите германски астрономи од Универзитетот во Тибинген имаат површина покриена со јаглерод и кислород – пепелта од согорувањето на хелиумот, според Индепендент.
„Новите ѕвезди“ имаат и различни параметри како температура и радиус, што укажува на тоа дека сè уште имаат согорување на хелиум во јадрата.

„Веруваме дека ѕвездите откриени од нашите германски колеги можеби се формирале во многу ретка комбинација од две ѕвезди – бели џуџиња“, вели д-р Милер Бертолами од Институтот за астрофизика Ла Плејт, главен автор кој може да ја објасни нивната реакција.
Белите џуџиња се остатоци од поголеми ѕвезди кои го потрошиле своето нуклеарно гориво и се многу мали и густи. Кога овие џуџиња се во блиски бинарни системи, поради гравитационите бранови, тие повремено може да се спојат.
„Обично, спојувањето на белите џуџиња не води до формирање на ѕвезди збогатени со јаглерод и кислород“, објасни д-р Бертолами.
„Но, ние веруваме дека за бинарни системи формирани со многу специфични маси, белото џуџе богато со јаглерод и кислород може да биде различно и да заврши богато со хелиум, што ќе доведе до формирање на овие ѕвезди“, додаде тој.
Ниту еден сегашен модел на познати ѕвезди не може целосно да ги објасни новооткриените ѕвезди. Потребни се повеќе модели за да се процени и дефинитивно да се утврди дали опишаните спојувања навистина може да се случат.
„Вообичаено, очекуваме ѕвездите со овие површински состави да завршат со согорување на хелиум во нивните јадра и да бидат на пат да станат бели џуџиња. „Овие нови ѕвезди претставуваат сериозен предизвик за нашето разбирање на еволуцијата на ѕвездите“, објасни професорот Вернер, пренесе РТС .

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: