fbpx

Објектив

Погледни подобро

НОВИ ЕВРОПСКИ СТРОЈНИЦИ

Од Европската унија, добиваме нови „поуки“. Во изминативе триесет години на независност, Македонија беше принудена да го смени уставното име за влез во НАТО и почеток на преговорите со ЕУ, после децениска блокада од грчкото вето, за денеска да сме блокирани од исто такво уценувачко од страна на Бугарија. Затоа македонските граѓани, особено етничките Македонци, се повеќе се евроскептични во однос на идното членство на Македонија во ЕУ .

Македонија е добар пример за мултиетничко општество и со промена на Уставот дополнително ќе се унапредат основните права во земјата и не се сомневам дека со тоа ќе го зачувате македонскиот идентитет и истовремено ќе напредувате во процесот на пристапување во ЕУ, како што правевте досега, вели високиот претставник за надворешни работи и безбедносна политика на ЕУ, Жосеп Борел во интервју за МИА.

– Членството во ЕУ не може да биде проект на една политичка партија, туку тоа треба да биде аспирација за целата земја. Во Северна Македонија, граѓаните ја изразија својата аспирација за влез во ЕУ, бидејќи сакаат да припаѓаат на заедница на вредности и да имаат корист од отворените граници, олеснето патување, внатрешниот пазар и стандардите на ЕУ во целина. Накусо, граѓаните сакаат мир, просперитет и подобар живот во ЕУ, за нив и за нивните деца. Затоа одговорност на сите ваши политички лидери е да работат и да ја реализираат оваа цел – вели Борел.
Тој нагласува дека преговорите за членство во ЕУ се процес заснован на заслуги и дека притоа се оценува постигнатиот напредок во исполнувањето на сите поставени критериуми и спроведувањето на стандардите на ЕУ и реформите.

– И овие реформи ќе и помогнат на Северна Македонија да ја унапреди и подобри состојбата и да ја доближи земјата до Европската Унија и стандардите на ЕУ, пред се во интерес на граѓаните на Северна Македонија. Ние ќе бидеме покрај вас и ќе го придружуваме процесот до самиот крај, додека Северна Македонија не стане полноправна земја-членка на ЕУ. Тоа е она што го сакаме и целта кон која работиме сите заедно – додава високиот претставник на ЕУ.

error

Ви се допадна објавата? Споделете на: